Do góry

Przekąski Przepis na:

Bigos na kiszonej i białej kapuście

Bigos na kiszonej i białej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1763

Dodano:

Odsłon: 4781

wiem, że każdy ma swój wypróbowany sposób na bigos, ja podaję mój, bo czasami ktoś mnie prosi o przepis i wygodniej mieć go na stronie ;-)

Składniki

  • kapusta biała - 2 kg
  • kapusta kiszona - 2 kg
  • cebula - 1 kg
  • śliwki suszone - 400 g
  • grzyby suszone - 2 garście
  • kminek mielony - 40 g (dwie torebki)
  • przecier pomidorowy - 1 słoiczek
  • boczek wędzony - 250 g
  • dobra kiełbasa - 1 kg
  • karkówka - 500 g
  • filet z kurczaka - 500 g
  • papryka czerwona - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • olej - kilka łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. zaczynamy od mięsa: kurczaka (polecam wyfiletowane udka z kurczaka) i karkówkę kroimy w kostkę, wrzucamy do worka do pieczenia, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w piórka, sól, pieprz, paprykę i majeranek, dobrze mieszamy, zamykamy i pieczemy w rozgrzanym do 180 st C piekarniku przez godzinę

  2. w dużym garnku gotujemy suszone grzyby w 2 litrach wody - jak zmiękną, dodajemy kminek i przecier pomidorowy (duże kawałki grzybów możemy wcześnie odłowić i posiekać)

  3. kapustę białą szatkujemy i wrzucamy do garnka, gotujemy na sporym ogniu

  4. kapustę kiszoną (odradzam kwaszoną octem - ma zupełnie innym smak i zapach), płuczemy dokładnie zimną wodą, szatkujemy i dorzucamy do białej kapusty

  5. boczek kroimy w kostkę, smażymy na dużej rozgrzanej patelni, aż wytopi się tłuszcz - dokładamy do kapusty

  6. na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy pokrojoną w piórka resztę cebuli (jeżeli wytopi się zbyt mało tłuszczu dodajemy olej) - jak już ładnie się skarmelizuje dodajemy do kapusty; taka ilość cebuli wymaga smażenia na dwa razy

  7. teraz czas na kiełbasę (polecam podwawelską z szynki): pokrojoną w kostkę smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, też na dwa razy, uzupełniając olej, jeżeli to konieczne, po usmażeniu dodajemy do kapusty

  8. w tym czasie mięso się już zapewne upiecze - więc całą zawartość worka (wraz z sosem) przekładamy do kapusty

  9. na koniec do garnka dodajemy śliwki pokrojone z paseczki, solidnie pieprzymy, dokładnie wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około godzinę, często mieszając i w razie konieczności dolewając wody (wodę dolewamy w wyczuciem: nie może być za mało, żeby się bigos nie przypalił, i nie może być za dużo, żeby nam nie wyszedł kapuśniak)

  10. po około godzninie (jak już kapusta zmięknie), odstawiamy garnek w chłodne miejsce

  11. następnego dnia bigos doprowadzamy do wrzenia (na wolnym ogniu), ostrożnie solimy do smaku i dusimy jeszcze godzinę, często mieszając i uzupełniając wodę, uważając, żeby się nie przypalił (jeżeli przesadziliśmy z wodą, to na ostatnie 15-20 min odkrywamy garnek i odparowujemy jej nadmiar), no i gotowe, SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń