Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutki przepis na bliny - przysmak kuchni kresowej. Takie robiła moja babcia. Serwowała je ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Bliny można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Do najbardziej popularnych należą bliny ziemniaczane oraz drożdżowe pszenno-gryzane. Każdą recepturę można jednak dowolnie modyfikować według własnych potrzeb. Ile gospodyń, tyle pomysłów na odtworzenie tych pysznych, puszystych placuszków. Poniżej przestawiam najprostszy przepis na ten cymes.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 455
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5649
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 455
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5649
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i szczyptę soli.
Do osobnej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je rózgą kuchenną, dodajemy zsiadłe mleko lub maślankę. Składniki mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche składniki. Ciasto na bliny mieszamy do połączenia. Powinniśmy uzyskać gładką masę bez grudek o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Bliny smażmy na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Placuszki powinny się ładnie przyrumienić.
Usmażone bliny podajemy od razu po przyrządzeniu z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej występują z owocami i jogurtem naturalnym.