Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutki przepis na bliny - przysmak kuchni kresowej. Takie robiła moja babcia. Serwowała je ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Bliny można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Do najbardziej popularnych należą bliny ziemniaczane oraz drożdżowe pszenno-gryzane. Każdą recepturę można jednak dowolnie modyfikować według własnych potrzeb. Ile gospodyń, tyle pomysłów na odtworzenie tych pysznych, puszystych placuszków. Poniżej przestawiam najprostszy przepis na ten cymes.
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 43
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18577
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7095
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30694
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 43
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18577
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7095
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30694
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i szczyptę soli.
Do osobnej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je rózgą kuchenną, dodajemy zsiadłe mleko lub maślankę. Składniki mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche składniki. Ciasto na bliny mieszamy do połączenia. Powinniśmy uzyskać gładką masę bez grudek o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Bliny smażmy na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Placuszki powinny się ładnie przyrumienić.
Usmażone bliny podajemy od razu po przyrządzeniu z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej występują z owocami i jogurtem naturalnym.