Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek faszerowany polędwicą wołową i schab nadziewany suszoną śliwką:

Boczek faszerowany polędwicą wołową i schab nadziewany suszoną śliwką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 3044

Dodano:

Odsłon: 192

Te dania robię okazjonalnie np na większe spotkania rodzinne czy towarzyskie. Zawsze szybko znikają ze stołu i wszystkim smakują.

Składniki

  • 1,5 kg surowego, chudego boczku
  • 1 średnia główka czosnku
  • majeranek, sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • Farsz:
  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • 1 całe jajko
  • 1/4 szklanki ciepłego bulionu lub rosołu
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z przyprawami.
    Natrzeć boczek z obu stron.
    Owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin by boczek nabrał aromatu przypraw.

  2. Mięso zmielić na grubym sicie. Doprawić wg własnego smaku. Dodać jajko i bulion. Dokładnie wyrobić.
    Rozsmarować na boczku. Zwinąć w ciasny rulon. Owinąć sznurkiem .
    Zrumienić na oleju z obu stron.
    Przełożyć do brytfanny razem z wytopionym tłuszczem i piec około 2 godzin w tem. 180 stopni. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
    Kroić po ostygnięciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń