Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj brukselkę, która przeszła metamorfozę i zyskała nowy wymiar smaku. Te małe kapustki otulone wędzoną szynką zaskakują słodką nutą miodu, pikantnym akcentem chili i rozpływającym się serem w środku. Idealnie chrupiące, karmelizowane i soczyste – to przekąska, której nie da się zignorować. Sprawdź, czy zdążysz spróbować tych brukselek z boczkiem, zanim znikną ze stołu!
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 22
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 827
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 364
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 141
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 22
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 827
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 364
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 141
Składniki
Brukselkę oczyść i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 15-20 minut, aż małe kapustki zmiękną. Następnie przelej na durszlak, po czym przełóż na suchą, czystą ściereczkę i zostaw do ostudzenia.
Przygotuj sos. Zmieszaj majonez z miodem lub syropem klonowym, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną chili. Wymieszaj do uzyskania klarownej konsystencji i odstaw.
Wykałaczki włóż do wody do namoczenia, a nie będą się czerniły podczas pieczenia. Ser potnij w cienkie, długie paski, a plasterki boczku lub szynki przetnij w połowie, aby uzyskać krótsze fragmenty. Ułóż wszystkie plasterki boczku, za pomocą pędzelka posmaruj je miodem lub syropem klonowym i delikatnie oprósz płatkami chili. Na środku ułóż wąski plasterek sera. Ser nie powinien wychodzić poza obręb boczku, ponieważ rozpłynie się podczas pieczenia. Na końcówce przygotowanej podstawy ułóż brukselkę i zwiń roladkę. Na koniec zabezpiecz wykałaczkami.
Układaj roladki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 10-15 minut. Aby przekąski były bardziej chrupiące i skarmelizowane, wyjmij je z piekarnika, posmaruj warstwą miodu i ponownie wstaw do pieca na 5 minut.
Gotowe brukselki z boczkiem podawaj na ciepło lub na zimno - w towarzystwie dressingu do maczania, z lekką sałatką ze świeżych warzyw lub piklami.