Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj brukselkę, która przeszła metamorfozę i zyskała nowy wymiar smaku. Te małe kapustki otulone wędzoną szynką zaskakują słodką nutą miodu, pikantnym akcentem chili i rozpływającym się serem w środku. Idealnie chrupiące, karmelizowane i soczyste – to przekąska, której nie da się zignorować. Sprawdź, czy zdążysz spróbować tych brukselek z boczkiem, zanim znikną ze stołu!
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 100
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 100
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Brukselkę oczyść i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 15-20 minut, aż małe kapustki zmiękną. Następnie przelej na durszlak, po czym przełóż na suchą, czystą ściereczkę i zostaw do ostudzenia.
Przygotuj sos. Zmieszaj majonez z miodem lub syropem klonowym, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną chili. Wymieszaj do uzyskania klarownej konsystencji i odstaw.
Wykałaczki włóż do wody do namoczenia, a nie będą się czerniły podczas pieczenia. Ser potnij w cienkie, długie paski, a plasterki boczku lub szynki przetnij w połowie, aby uzyskać krótsze fragmenty. Ułóż wszystkie plasterki boczku, za pomocą pędzelka posmaruj je miodem lub syropem klonowym i delikatnie oprósz płatkami chili. Na środku ułóż wąski plasterek sera. Ser nie powinien wychodzić poza obręb boczku, ponieważ rozpłynie się podczas pieczenia. Na końcówce przygotowanej podstawy ułóż brukselkę i zwiń roladkę. Na koniec zabezpiecz wykałaczkami.
Układaj roladki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 10-15 minut. Aby przekąski były bardziej chrupiące i skarmelizowane, wyjmij je z piekarnika, posmaruj warstwą miodu i ponownie wstaw do pieca na 5 minut.
Gotowe brukselki z boczkiem podawaj na ciepło lub na zimno - w towarzystwie dressingu do maczania, z lekką sałatką ze świeżych warzyw lub piklami.