Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio robiąc tradycyjną bruschettę z pomidorami, postanowiłam zrobić drugi rodzaj. A że w lodówce miałam trochę boczniaków – powstała pyszna ciepła przekąska, którą moi domownicy byli zachwyceni.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1433
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1788
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9098
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1433
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1788
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9098
Składniki
Boczniaki oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy. Podsmażamy na patelni - jeżeli jest taka konieczność dodajemy jeszcze trochę oliwy. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem - ja robię je dość wyraziste w smaku. bagietkę kroimy na ukośnie kromki. Oliwę mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Polewamy nią bagietkę, wykładamy podsmażone boczniaki, posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok. 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.