Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz pizzę? Chcesz przygotować jednak nieco inną przekąskę dla swoich gości, bez długiego wyrabiania ciasta? W takim razie bułeczki à la pizza są strzałem w dziesiątkę! To przepis, w którym możesz wykorzystać zalegające w chlebaku pieczywo i połączyć je z intensywnym sosem pomidorowym, roztopionym serem i ulubionymi dodatkami. Do bułeczek wykorzystasz nie tylko proponowane przez nas składniki, bo łatwo możesz je modyfikować według swoich upodobań.
Zamień zwykłe kajzerki w bułeczki à la pizza w mniej niż 30 minut. Nie musisz wyrabiać ciasta, czekać na jego wyrośnięcie, a potem piec w wysokiej temperaturze. Ten przepis na przekąskę sprawdzi się na domowe imprezy, rodzinne kolacje, a nawet szybki obiad, kiedy lodówka świeci pustkami. Zamiast pszennego pieczywa, możesz też wykorzystać bułki pełnoziarniste. Dobrze jednak, aby miały charakterystyczne nacięcia z zewnątrz, wtedy faszerowanie będzie znacznie prostsze.
W naszych składnikach znajdziesz ser gouda, który ma dość łagodny, kremowy i lekko orzechowy smak. Z łatwością zastąpisz go innymi odmianami, np. edam, cheddar czy ementaler. Wszystko zależy od tego, co masz akurat w lodówce. Do zrobienia sosu niezbędna jest passata pomidorowa oraz sam pomidor (świeży albo w puszce). Jeśli chodzi o farsz, proponujemy szynkę, którą łatwo urozmaicisz o inne kolorowe dodatki zarówno warzywne, jak i mięsne.
Bułeczki à la pizza są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. To dlatego, że łatwo je przygotujesz, a także zmodyfikujesz. Mogą być bardziej mięsne, kolorowe, słone, słodkie albo warzywne. Wszystko zależy też od tego, co akurat masz w lodówce i warto byłoby zużyć przed końcem daty ważności. W klasycznej wersji farsz stanowi dobrej jakości szynka, ale mamy jeszcze kilka pomysłów na dodatki rodem z pizzerii:
Z kolei zamiast tradycyjnej szynki wieprzowej albo konserwowej, możesz zdecydować się na bardziej aromatyczny dodatek. Podsmażony boczek świetnie będzie się tu komponować z pozostałymi składnikami, tak samo jak frankfurterki pokrojone na plasterki albo parówki uwielbiane przez dzieci.
Do sosu pomidorowego koniecznie użyj oregano, bazylię, czosnek (jeśli nie masz świeżego, użyj granulowanego), sól i pieprz. Dobrym zamiennikiem typowo włoskich przypraw mogą być suszone zioła prowansalskie. Farsz nie będzie wymagać osobnego przyprawienia, czasem jednak do podsmażonych pieczarek czy cebuli, przyda się dodatkowa sól. Możesz też posypać całość ziołami polskimi, np. natką pietruszki, lubczykiem albo szczypiorkiem.
Bułeczki à la pizza nie muszą być długo w piekarniku. Wystarczy czas do 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aby ser się dobrze rozpuścił, a składniki zmiękły. Bułki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, właśnie dlatego nie wydłużaj czasu pieczenia.
Bułki o smaku pizzy dobrze smakują samodzielnie, ale jeśli podajesz je na imprezę dla znajomych albo kolację dla całej rodziny, dobierz dodatki. Możesz wybrać sos czosnkowy, tzatziki, jogurtowo-ziołowy albo ostry chilli. Dobrze sprawdzą się również sałatki na bazie rukoli, białej kapusty czy też roszponki.
Zaletą bułeczek à la pizza jest to, że można je również podać na zimno – np. pokrojone na mniejsze kawałki jako przystawka na imprezie albo zapakowane do lunchboxa. Pokrój je na ćwiartki i ułóż na desce.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9230
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1925
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3951
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 401
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 228
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 270
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9230
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1925
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3951
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 401
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 228
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 270
Składniki
Najpierw przygotuj sos. Do miski wlej passatę, dodaj oregano, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Na każdej bułeczce zrób nacięcia zgodnie z zagłębieniami w kajzerkach. Dzięki nim pieczywo wchłonie nieco sosu i powstaną przestrzenie na nadzienie.
Goudę zetrzyj, szynkę i pomidora potnij w cienkie półplasterki. Posmaruj bułki sosem (do tego celu nada się łyżeczka, którą łatwiej wprowadzisz sos w zrobione wcześniej nacięcia), ułóż w nich także przygotowane wcześniej dodatki. Na wierzch połóż jeszcze niewielką ilość pomidora.
Piecz bułeczki w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut. W międzyczasie pokrój pietruszkę. Po wyjęciu bułeczek a’la pizza udekoruj je nią. Możesz podawać je z dipem czosnkowym lub ketchupem.