Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki czosnkowo-serowe to świetny pomysł na ciepłą lub zimną przekąskę. Idealnie sprawdzają się na pikniku, ale też z powodzeniem można podać je gościom zamiast zwykłego pieczywa.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 15
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 15
Składniki
Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. Rozkrusz do niego drożdże, wsyp cukier i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wlej zaczyn drożdżowy do miski. Przesiej do niego mąkę. Dodaj 1 jajko, masło (roztopione, ale nie gorące) i sól. Zagnieć składniki (lub wyrób mikserem z hakami) na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Posiekaj szpinak i podsmaż chwilę na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ser i czosnek ze szpinakiem.
Podziel ciasto na 7 równych części i uformuj z nich kule. W każdej kuli zrób wgłębienie (np. dnem kieliszka) i włóż w nie porcję farszu. Ponownie uformuj kulę tak, by dokładnie zakleić wgłębienie z farszem.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm. Ułóż w niej kule z ciasta – jedną na środku, 6 pozostałych – wokół niej. Odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Posmaruj bułeczki z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Możesz też w tym momencie oprószyć je ziołami czy sezamem. Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 25 minut.