Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki kwiatki z nadzieniem

Bułeczki kwiatki z nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1450

Dodano:

Odsłon: 502

Bułeczki kwiatki imprezowe, na wynos i nie tylko. Stanowią fajną przekąskę podczas nie jednej szampańskiej zabawy do białego rana.

Składniki

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1 dkg drożdży
  • sól gruboziarnista
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka mleka
  • farsz: 6 parówek cienkich
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 7 pomidorów suszonych
  • 1 łyżka słonecznika nasiona
  • oliwa od pomidorów
  • do posmarowania: 1 żółtko
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki kwiatki z nadzieniem

Przygotowanie

  1. Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyzkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować.
    Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, mleko letnie i zarabiam ciasto mikserem.Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę.

  2. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż.

  3. Nacinam ale nie do końca w sześciu miejscach parówkę na długości całej. Potem wywijam kawałki nacięte i formuję kwiatka. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym żółtkiem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól 180 stopni na 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń