Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki nadziewane szynką, pieczarkami i serem

Bułki nadziewane szynką, pieczarkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10244

Dodano:

Odsłon: 8927

smaczne, puszyste, sycące nadziewane bułki. pyszna kolacja lub przekąska. polecam

Składniki

  • mąka 50 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • olej 2 łyżki
  • jajko 1
  • mleko letnie 1/2 szkl.
  • woda letnia 1/2 szkl.
  • drożdże 2,5 dag
  • Farsz:
  • szynka konserwowa 35 dag
  • cebula 1
  • pieczarki 25 dag
  • ser żółty 10 dag
  • pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
  • dodatkowo:
  • jajko 1 i mleko 1 łyzka do smarowania bułek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz: Pieczarki umyć, drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki. Zeszklić na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej szynkę pokrojoną w kostkę i chwilkę podsmażyć przyprawiając do smaku. Zestawić z palnika, dodać pieczarki i starty na duzych oczkach tarki ser. Wymieszać.

    Bułki: Z drożdży, 1 łyżeczki mąki, 2 łyżeczek letniego mleka i 1/2 łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wymieszać ze sobą dodając na koniec drożdże, zioła prowansalskie i bazylię. Połączyć ze sobą i zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości (miskę z ciastem wstawiam do drugiej większej z ciepłą wodą).

    Z ciasta odrywać po dużej łyżce, rozwałkować delikatnie, nałożyć na środek farsz i uformować w podłużną bułkę. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni do zrumienienia.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolinucha 22 lutego 2018 Rewelacja! Do wypróbowania w weekend na kolację :-). Dzieciaki na pewno będą zachwycone. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 31 grudnia 2014 Przepiękne bułeczki! Ciekawy pomysł na dodanie aromatycznych ziół do ciasta. Zabieram przepis do wypróbowania! :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 grudnia 2014 dziękuję za miłe komentarze i bardzo polecam bułeczki :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 grudnia 2014 Cudowne i niezwykle apetyczne bułeczki :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 10 grudnia 2014 Marzenko, od kilku dni "chodzą" za mną takie bułeczki. Nie muszę dodawać,że przepis zabieram i dzisiaj wykorzystam. Dzięki :-*

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 grudnia 2014 LOL, takie lubimy i takie wyżeramy pasjami...., SUPER !!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń