Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki pszenno-orkiszowe z pieczarkami

Przepis dnia 2021-09-09
Bułki pszenno-orkiszowe z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 2080

Dodano:

Odsłon: 460

Drożdżowe pszenno-orkiszowe bułki wypełnione po brzegi pieczarkami to świetna propozycja na kolację. Specjalnie takie płaskie, wyszły wypieczone i chrupiące. Na kolejnych zdjęciach widać etapy przygotowania. Z poniższego przepisu wyszło mi 10 sztuk:

Składniki

  • 600 g mąki (dałam 400 g pszennej i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 350 ml mleka lub wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 100 g masła (roztopić)
  • 1 kg pieczarek
  • ew. 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 jajko do posmarowania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pszenno-orkiszowe z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w mleku lub wodzie z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać masło, zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać mąki lub mleka. Wszystko zależy od rodzaju mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

    W międzyczasie umyć pieczarki i drobno pokroić. Jeśli używacie cebuli to też ją drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę, chwilę smażyć i dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 10 kawałków. Każdy cienko rozwałkować na prostokąt. Na połowie ułożyć pieczarki, przykryć drugą połową, docisnąć, żeby pozbyć się powietrza i zawinąć boki do środka

  2. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i ew. posypać ziarenkami.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół i piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

    Polecam, bo są pyszne

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń