Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego dodatku do potraw z grilla? Nasze bułki z botwinką zaskoczą wszystkich twoich gości. Aromatyczne ciasto i zaskakujący farsz wewnątrz sprawią, że te bułeczki już na zawsze zagoszczą w waszym rodzinnym menu.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 117
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2951
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 117
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2951
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem dodatkowego roztrzepanego jajka) wymieszaj i wyrób na ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsyp je odrobiną mąki. Z ciasta uformuj kulę, włóż je do omączonej miski i zostaw w ciepłym miejscu pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj farsz. Liście i gałązki botwinki umyj i posiekaj na drobno. Tak samo pokrój cebulkę. Fetę rozdrobnij w miseczce. Połącz wszystkie składniki, rozdrabniając przy tym fetę, by powstała jednolita masa.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze chwilę, a następnie podziel na 8 części. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt koła. Nałóż sporą porcję farszu na sam środek. Naokoło zrób cztery nacięcia na kształt krzyża. Każdy z powstałych kawałków ciasta owiń wokół farszu. Brzegi ciasta staraj się zawijać pod spód, by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.
Zawinięte bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw na 20-30 minut do ponownego napuszenia. Przed włożeniem bułek do piekarnika, każdą z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.