Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego dodatku do potraw z grilla? Nasze bułki z botwinką zaskoczą wszystkich twoich gości. Aromatyczne ciasto i zaskakujący farsz wewnątrz sprawią, że te bułeczki już na zawsze zagoszczą w waszym rodzinnym menu.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1088
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 761
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1202
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 268
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1088
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 761
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1202
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 268
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem dodatkowego roztrzepanego jajka) wymieszaj i wyrób na ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsyp je odrobiną mąki. Z ciasta uformuj kulę, włóż je do omączonej miski i zostaw w ciepłym miejscu pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj farsz. Liście i gałązki botwinki umyj i posiekaj na drobno. Tak samo pokrój cebulkę. Fetę rozdrobnij w miseczce. Połącz wszystkie składniki, rozdrabniając przy tym fetę, by powstała jednolita masa.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze chwilę, a następnie podziel na 8 części. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt koła. Nałóż sporą porcję farszu na sam środek. Naokoło zrób cztery nacięcia na kształt krzyża. Każdy z powstałych kawałków ciasta owiń wokół farszu. Brzegi ciasta staraj się zawijać pod spód, by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.
Zawinięte bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw na 20-30 minut do ponownego napuszenia. Przed włożeniem bułek do piekarnika, każdą z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.