Do góry

Przekąski Przepis na:

Buraczki na ciepło ze śmietaną

Buraczki na ciepło ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 3398

Dodano:

Odsłon: 3391

Mniam, te buraczki to po prostu smak dzieciństwa! Chyba tak właśnie przygotowywała je moja mama, ale nie pamięta, pytałam...

Składniki

  • 2 spore buraki, ugotowane lub upieczone
  • pieprz czarny
  • sól kłodawska
  • 1 łyżka masła (weganie użyją tłuszczu roślinnego)
  • ok 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%), można zastąpić gęstym jogurtem roślinnym, jeśli ktoś nie jada nabiału
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej (u mnie oczywiście orkiszowa)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki rozdrobnij w dowolny sposób, ja starłam je na małych oczkach tarki, tych, które pozwalają na uzyskanie miazgi. Podgrzej w odpowiednio dużym rondlu, w razie potrzeby dolewając bardzo niewielką ilość wody.
    Teraz dodaj pieprz i sól do smaku oraz świeże masło, wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj dalej.

  2. Śmietanę rozmieszaj z mąką. Dodaj do gotujących się buraczków. Całość podgrzewaj w rondlu na średnim ogniu, cały czas mieszając – aż do momentu, gdy masa stanie się kremowa i zgęstnieje.

  3. Pod koniec możesz krótko zblendować wszystko, jeśli chcesz, aby cząstki buraków w jarzynce były jeszcze mniejsze, a masa jeszcze bardziej kremowa. Ale niekoniecznie.
    Gotowa jarzynka jest apetycznie różowa i bardzo smaczna!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń