Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5806
Dodano: 03.03.2008
Odsłon: 9619
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Polędwicę "zmrażamy" w zamrażalce przez kilkanaście minut. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem na cieniutkie plasterki. (Jeśli nie mamy czasu można kupić już pokrojoną polędwicę na carpacio). W kubeczku mieszamy sok z cytryny i ocet ze sporą szczyptą soli i pieprzu, dolewamy oliwę i dodajemy zioła, wszystko mieszamy dokładnie. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sosem smarujemy dwa talerze, rozkładamy polędwicę, rzesztki sosu wylewamy na wierzch mięska. Pod mięsko wkładamy umyte liście sałaty (dla dekoracji i późniejszego schrupania), na wierzch zaś po dwie łyżki oliwek i grzybków na talerz, oraz po połowie startego sera. Dekorujemy świeżą bazylią i świeżo zmielonym pieprzem oraz ćwiartkami cytryny. Jemy wyciskając sok z cytryny na danie, nabierając po trochu każdego ze składników.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

helen4 27 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
a już nasze sery to niedobre!!! no tak parmezan lepiej brzmi!!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz