Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 14945

Dodano:

Odsłon: 286

Surowe buraki w świetnej marynacie. Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, powinien jeść i pić je na surowo.Dzięki burakom mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść dużo buraków, ponieważ jest w ich sporo cukru.

Składniki

  • Kolorowe buraki 2-3 sztuki ok. 400 g
  • Rolada sera koziego ok. 100 g
  • natka pietruszki 3-4 gałązki
  • Marynata : ocet jabłkowy, lub z białego wina 2 łyżki
  • miód lub syrop z agawy 2 łyżki
  • oliwa 1 łyżka
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Carpaccio z buraka

Przygotowanie

  1. Marynata.
    Wszystkie składniki wymieszać.
    Surowe buraki cieniutko obrać i pokroić w cieniutkie jak listki plasterki.
    Plastry buraka przełożyć do marynaty, wymieszać, przykryć folią i odstawić na kilka godzin. Najlepiej całą noc.
    Potem na talerzu rozłożyć plastry buraka, pokruszyć lub pokroić ser kozi i ozdobić natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń