Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z ozorów

Carpaccio z ozorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 817 Ocena: 16849

Dodano:

Odsłon: 1414

Ozory z sosem chrzanowym to klasyka, spróbowałam mniej tradycyjnej wersji, były wyborne!

Składniki

  • ozór wieprzowy
  • warzywa i przyprawy bulionowe
  • sos vienegrette: oliwa, cytryna, sól, pieprz, musztarda, czosnek
  • dodatki: kapary, pasta paprykowa ostra
  • zielone przybranie
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Carpaccio z ozorów

Przygotowanie

  1. Ugotowałam ozory z warzywami w niewielkiej ilości wody. Dodałam cebulę, marchew, seler i por kawałek. Jeszcze ziele angielskie, liść laurowy i chili.
    Całość gotowałam 1,5 godziny.
    Potem lekko wystudzone ozory obrałam.

    Bulion można wykorzystać na bazę do zupy warzywnej.

    Ozory schłodziłam.
    Pokroiłam je w plastry. Zrobiłam sos, do oliwy- trzy części dodałam sok z cytryny- 1 cześć. Jeszcze sól, pieprz, czosnek i łyżeczka musztardy.
    Sos wymieszałam na emulsję. Polałam plastry ozorów i ułozyłam dodatki.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń