Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli wytrawne drożdżówki
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 50
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 560
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 122
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 50
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 560
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 122
Składniki
Farsz- cebule kroimy w małą kostkę i doprawioną do smaku podsmażamy na maśle , kiedy lekko się zezłoci dodajemy śmietanę i dusimy jakieś 5 min, farsz schładzamy do temp.pokojowej
Ciasto-mąkę przesiać do miski , zrobic w niej dołek i wlać do niego drożdże rozmieszane w 1/2 szkl.cieplego mleka wraz z cukrem. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 min. do podrośnięcia.
Do miski dodać 3 jaja , rozpuszczone (ale nie gorące) masło, sól , resztę mleka i wyrobić - tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.40 min- ma podwoić objętość.
Ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , szybko zagnieść , odrywać kawałki wielkości jabłka , rozciągać je w rękach na placki, które nadziać farszem i zrolować na bułeczki.
Bułeczki posmarować jajem i posypać kminkiem , piec w temp.180 st. ok.20 min az pięknie się zezłocą- u mnie było 15 smacznych ślicznych sztuk.