Przekąski Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Farsz- cebule kroimy w małą kostkę i doprawioną do smaku podsmażamy na maśle , kiedy lekko się zezłoci dodajemy śmietanę i dusimy jakieś 5 min, farsz schładzamy do temp.pokojowej
Ciasto-mąkę przesiać do miski , zrobic w niej dołek i wlać do niego drożdże rozmieszane w 1/2 szkl.cieplego mleka wraz z cukrem. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 min. do podrośnięcia.
Do miski dodać 3 jaja , rozpuszczone (ale nie gorące) masło, sól , resztę mleka i wyrobić - tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.40 min- ma podwoić objętość.
Ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , szybko zagnieść , odrywać kawałki wielkości jabłka , rozciągać je w rękach na placki, które nadziać farszem i zrolować na bułeczki.
Bułeczki posmarować jajem i posypać kminkiem , piec w temp.180 st. ok.20 min az pięknie się zezłocą- u mnie było 15 smacznych ślicznych sztuk.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

chimerax 05 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Boskie! Uwielbiam takie buły!1 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 07 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
cebule można wymieszać z przyprawą do gyrosa, polecam;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 07 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Nigdy nie robiłam, ale wiem że bardzo by mi smakowały0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 07 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
mniam uwielbiam cebulaczki ...0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 06 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
wlać w dołek i nie mieszać - tak pozostawić na 15 min- powodzenia0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 06 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Mam małe pytanko w związku z punktem 2. Rozumiem, że mąkę i drożdże mamy razem wymieszać (zagnieść ciasto)? Czy tylko wlać w mączny dołek i pozostawić na 15 min. Może głupie pytanie, ale mam małe doświadczenie w pieczeniu, a wielką ochotę na Twoje bułeczki. Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz