Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane słodką papryką są super dodatkiem do czerwonego barszczu. Cebulaki idealnie nadają się na świąteczny stół, ale fajnie jest je pochrupać również bez okazji. :)
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Zacząć od przygotowania ciasta. Mąkę przesiać na stolnicę. W rondelku podgrzać mleko, dodać masło, cukier oraz drożdże. Całość wymieszać. Dodać łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie zawartość rondelka dodać do mąki wraz z żółtkiem oraz szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 20 minut.
W tym czasie zetrzeć żółty ser na drobnych oczkach oraz obrać cebule. Pokroić cebule w piórka i podsmażyć na oleju. Pozostawić do przestudzenia.
Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na prostokąty o bokach 5x6 cm.
Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć, nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi. Następnie posypać papryką oraz serem żółtym. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut na góra-dół.
Smacznego! :)