Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane słodką papryką są super dodatkiem do czerwonego barszczu. Cebulaki idealnie nadają się na świąteczny stół, ale fajnie jest je pochrupać również bez okazji. :)
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 376
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2128
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 376
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2128
Składniki
Zacząć od przygotowania ciasta. Mąkę przesiać na stolnicę. W rondelku podgrzać mleko, dodać masło, cukier oraz drożdże. Całość wymieszać. Dodać łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie zawartość rondelka dodać do mąki wraz z żółtkiem oraz szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 20 minut.
W tym czasie zetrzeć żółty ser na drobnych oczkach oraz obrać cebule. Pokroić cebule w piórka i podsmażyć na oleju. Pozostawić do przestudzenia.
Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na prostokąty o bokach 5x6 cm.
Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć, nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi. Następnie posypać papryką oraz serem żółtym. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut na góra-dół.
Smacznego! :)