Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1036
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7655
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1036
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7655
Składniki
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wsypać sól, wlać wyrośnięty zaczyn, wymieszać łyżką, wlać olej i wbić jajko. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto bardzo łatwo odchodzi od ręki już po krótkim czasie. Ja wyrabiam ciasto na ladzie kuchennej, nigdy w garnku. Gotowe ciasto uformować w kulę i umieścić w plastikowej misce. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie już można formować placki. Mniej więcej wyjdzie 15 sztuk. Placki formować rękoma. Środek dobrze ugnieść dnem szklanki, aby weszło więcej farszu. Pokrojoną cebulę smażyć, aż się zeszkli. Już po usmażeniu dodajemy mak. Zimny farsz wykładamy na wgłębienia w cieście. Cebularze pieczemy 20-25 minut w 150* Smacznego.