Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2477
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 77
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 162
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 738
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2477
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 77
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 162
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 738
Składniki
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wsypać sól, wlać wyrośnięty zaczyn, wymieszać łyżką, wlać olej i wbić jajko. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto bardzo łatwo odchodzi od ręki już po krótkim czasie. Ja wyrabiam ciasto na ladzie kuchennej, nigdy w garnku. Gotowe ciasto uformować w kulę i umieścić w plastikowej misce. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie już można formować placki. Mniej więcej wyjdzie 15 sztuk. Placki formować rękoma. Środek dobrze ugnieść dnem szklanki, aby weszło więcej farszu. Pokrojoną cebulę smażyć, aż się zeszkli. Już po usmażeniu dodajemy mak. Zimny farsz wykładamy na wgłębienia w cieście. Cebularze pieczemy 20-25 minut w 150* Smacznego.