Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularze

Cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 6232

Dodano:

Odsłon: 5819

Bardzo łatwe do wykonania i smaczne.

Składniki

  • Ciasto;
  • 400 g. mąki typ 0
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • kopiata łyżeczka soli
  • farsz;
  • cebula ok.800 g.
  • łyżka maku
  • kumin mielony ok. 1/2 łyżeczki
  • pieprz i sól do smaku. olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, wsypać sól, wlać wyrośnięty zaczyn, wymieszać łyżką, wlać olej i wbić jajko.
    Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto bardzo łatwo odchodzi od ręki już po krótkim czasie.
    Ja wyrabiam ciasto na ladzie kuchennej, nigdy w garnku.
    Gotowe ciasto uformować w kulę i umieścić w plastikowej misce. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
    Po tym czasie już można formować placki. Mniej więcej wyjdzie 15 sztuk.
    Placki formować rękoma. Środek dobrze ugnieść dnem szklanki, aby weszło więcej farszu.


    Pokrojoną cebulę smażyć, aż się zeszkli. Już po usmażeniu dodajemy mak.

    Zimny farsz wykładamy na wgłębienia w cieście.
    Cebularze pieczemy 20-25 minut w 150*

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 lutego Takie jeszcze ciepłe z kubkiem barszczu, mniam :) Pyszne jedzonko :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 lutego Jak ja dawno nie jadłam cebularzy!Zabieram do książki :)Twoje wyglądają baaardzo apetycznie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń