Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mnie wzięło na wszystko domowe nie wiem czemu ale jakoś tak wyszło, przygotowałam oprócz pieczeni także chipsy ziemniaczane solone. podpatrzyłam w telewizji na szybkie chipsy sposób i stwierdziłam że je wypróbuje tylko według nich za bardzo posolili ja jednak podam wam przepis według mnie. Myślę że każdemu się spodoba tym bardziej że one są domowe a nie kupne.
Pyszne chrupiące chipsy z bałkażana. Zdrowa przekąska dla każdego.
Odsłon: 8952
Jarmuż, to prawdziwa bomba witaminowa i źródło błonnika, kwasu foliowego oraz...
Odsłon: 1825
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 59
Dzisiaj przepis na pyszne naleśniki na krokiety. Ciasto bardzo łatwe w przygo...
Odsłon: 243
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 125
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 59
Dzisiaj przepis na pyszne naleśniki na krokiety. Ciasto bardzo łatwe w przygo...
Odsłon: 243
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 125
Składniki
Przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć. Odlać wodę a ziemniaki zetrzeć na tarce przeznaczonej do plasterków. Jak już mamy starte wszystkie przygotowane ziemniaki wtedy dodać sól i wlać sześćset ml wody.
Gdy mamy już wlaną wodę do plasterków na chipsy, całość dokładnie wymieszać łyżką i tak przygotowane pozostawić na pół godziny. Gdy plasterki ziemniaczane na chipsy odstały już swój czas, wtedy przelać je na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, jeśli będą za słone można lekko przepłukać.
Jak już plasterki na chipsy ociekły z nadmiaru wody, na głębszą patelnię wlać olej rozgrzać go. Gdy olej jest już dość rozgrzany wkładać po kilka sztuk plasterków ziemniaczanych i smażyć na średnim ogniu na ładny rumiany kolor. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. ( Broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ wtedy nie będą chipsy a ciapa ziemniaczana ).
Chipsy wyszły super chrupiące dosłownie jak kupne tyle że o wiele smaczniejsze, ja swoje niestety przesoliłam ale podałam przepis prawidłowy nie przesolony bo ja dałam 5 łyżek soli i okazało się za dużo i to wiele za dużo. Polecam domowe chipsy choćby dla dzieci które przecież uwielbiają chipsy czyż nie ?
Przepisy Przekąski
Przekąski
Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz
Przekąski
Przystawka na Wielkanoc
Przekąski
https://video.cookist.com/video/an/YQQmk-SwduVaI562/p8/
Przekąski
Bakłażan zapiekany w cieście francuskim
Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz
Goście zapowiedzieli się z wizytą, a ty nie wiesz czym ich poczęstować? Zamia...
Odsłon: 10633
Przystawka na Wielkanoc
Nie wiesz, co podać swoim bliskim na święta wielkanocne? Jak połączyć tradycy...
Odsłon: 3860