Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 129
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104477
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9016
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 129
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104477
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9016
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).
Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!