Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8504
Dodano: 09.12.2012
Odsłon: 14142
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do miski odważamy mąkę następnie wsypujemy wszystkie suche składniki a na końcu letnią wodę.
Do miksera zakładamy mieszadła tzw haki i wyrabiamy chleb ok 10-15 min. Po wyrobieniu odstawiamy chlebek żeby podrósł. Gdy podrośnie 2 foremki tzw keksówki wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy ciasto to foremek i odstawiamy aby podrosło.
Wyrośnięty chleb możemy z wierzchu posmarować wodą lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka wtedy skórka będzie ładnie świecąca następnie nożem nacinamy delikatnie chleb przez środek i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 70 minut.
Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z foremek i ściągamy papier pergaminowy i odstawiamy na kratownicę do wystygnięcia. Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

CAT 10 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
ile wyjdzie z tego keksówek 1,2,3 ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

hania8712 08 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
cukru nie trzeba?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 05 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Anetko, ja wyrabiałam bicepsy :) ;-), jakoś lepiej wtedy ciasto wyczuwam ..4 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 19 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
ja zazwyczaj piekę go w sobotę i potem jemy cały tydzień ostatnio dodałam trochę kminku i też fajnie smakował. Capri a wyrabiałaś go rękami czy mikserem? Bo ja wyrabiam mikserem nie mam siły w rękach żeby go dobrze wyrobić więc idę na łatwiznę. ;)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
no więc wczoraj upiekłam chlebek i jest naprawdę świetny ! ja robię tak, że w mące robię zagłębienie, rozkruszam drożdże, zasypuję szczypta cukru, podlewam kapką wody, mieszam to palcami i zostawiam na 5, 10 minut, potem wszystko razem miącham :))), chlebek jest na 5 !2 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 10 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
renka drożdże kruszę razem z suchymi produktami nie musisz robić żadnego zaczynu tylko mieszasz wszystko razem. Dlatego to jest mój ulubiony chlebek wszystko do jednej michy i tyle. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam4 Kto głosował? | Odpowiedz

Magda_lena 10 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Z bardzo podobnego przepisu ja korzystam.... chleb jest na prawdę pyszny :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 10 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Chlebek cudny,jeszcze sama nie piekłam,a co z drożdżami w czym rozpuszczasz ?2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 09 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Piękny i bardzo apetyczny. Swego czasu piekłam chleb i muszę chyba zacząć znowu, ale tym razem zacznę od Twojego przepisu.2 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 09 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
a jak smakuje..... :)2 Kto głosował? | Odpowiedz