Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek taki jak lubię próbowałam już różne przepisy ale ten mi bardzo odpowiada :)
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3014
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3999
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 803
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3014
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3999
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 803
Składniki
Do miski odważamy mąkę następnie wsypujemy wszystkie suche składniki a na końcu letnią wodę.
Do miksera zakładamy mieszadła tzw haki i wyrabiamy chleb ok 10-15 min. Po wyrobieniu odstawiamy chlebek żeby podrósł. Gdy podrośnie 2 foremki tzw keksówki wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy ciasto to foremek i odstawiamy aby podrosło.
Wyrośnięty chleb możemy z wierzchu posmarować wodą lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka wtedy skórka będzie ładnie świecąca następnie nożem nacinamy delikatnie chleb przez środek i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 70 minut.
Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z foremek i ściągamy papier pergaminowy i odstawiamy na kratownicę do wystygnięcia. Smacznego