Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz nowego pomysłu na świeże, pachnące i pyszne pieczywo? Wypróbuj chlebek cukiniowy z szynką, który najlepiej smakuje z masłem, pastą na zimno albo dodatkiem sałaty.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 73
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkrusz do niej drożdże z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, startą cukinię, sól i jajko. Dodaj rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie, miękkie w dotyku i jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody. Jeśli zbyt mokre i mocno lepiące się do rąk, dodaj odrobinę mąki. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut aż się stanie elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie pokrój szynkę w drobną kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie wyrabiaj je przez kilka minut. Uformuj taki kształt, aby łatwo było je włożyć do foremki. Zrób wgłębienie na samym środku, na całej długości. Rozłóż równomiernie szynkę i przykryj bokami ciasta.
Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj masłem. Odstaw na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż chleb będzie złocisty i dobrze wypieczony. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.