Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upieczony w domu to jest dopiero satysfakcja:) Przepis Justyny Steczkowskiej:)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14328
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1666
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16384
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6591
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14328
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1666
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16384
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6591
Składniki
Do dużej miski lub garnka wlać wodę. Wrzucić drożdże, sól, miód, ziarna oraz zioła. Zamieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągu. Ciasto powinno odklejać się od ręki powoli. Nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani też zbyt gęste. Najczęściej ciasto potrzebuje 20 min, czasem pół godziny , żeby dobrze wyrosnąć . Kiedy już podwoi swoją objętość , mieszamy je dodając ugotowaną i ostudzoną kaszę.
Foremkę chlebową posmarować oliwą( można na dno nasypać grubych płatków owsianych , albo czerwony pieprz dla zaostrzenia smaku ), włożyć ciasto i ręką wilgotna od wody uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 200°C, włożyć chleb i piec 60 min.