Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upieczony w domu to jest dopiero satysfakcja:) Przepis Justyny Steczkowskiej:)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1718
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1512
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1483
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1758
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1718
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1512
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1483
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1758
Składniki
Do dużej miski lub garnka wlać wodę. Wrzucić drożdże, sól, miód, ziarna oraz zioła. Zamieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągu. Ciasto powinno odklejać się od ręki powoli. Nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani też zbyt gęste. Najczęściej ciasto potrzebuje 20 min, czasem pół godziny , żeby dobrze wyrosnąć . Kiedy już podwoi swoją objętość , mieszamy je dodając ugotowaną i ostudzoną kaszę.
Foremkę chlebową posmarować oliwą( można na dno nasypać grubych płatków owsianych , albo czerwony pieprz dla zaostrzenia smaku ), włożyć ciasto i ręką wilgotna od wody uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 200°C, włożyć chleb i piec 60 min.