Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 2447
Dodano: 17.03.2016
Odsłon: 3288
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Jarmuż dokładnie umyć i wyciąć twarde łodygi. Nie bardzo je lubię bo w zawsze są twarde, podczas gdy cały chips jest spalony.
Jarmuż należy dokładnie osuszyć, tak aby na liściach nie było wody. Można wykorzystać suszarkę do sałaty.
Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Można też poeksperymentować i wybrać własne smaki. Moja koleżanka robiła takie chipsy z suszoną cebulą i czosnkiem. Wyszły równie smaczne.
Na tym etapie należy nagrzać piekarnik na 150 stopni C i włączyć termoobieg.
Ważne jest aby jarmuż był suchy bo mokre liście zaczną parować i wtedy nie będą chrupkie.
Suchy jarmuż „porwać” na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej wielkości, aby chips był „na raz”.
Włożyć go do miski, dodać oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła całą powierzchnię listka. Potem dodać przyprawy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika
Olej sprawi, że jarmuż ładnie się upiecze, ale też wszystkie przyprawy dobrze się „przykleją”.
Chipsy piekłam około 10 minut w temperaturze 150 stopni, wyjęłam jarmuż, przemieszałam go i raz jeszcze wstawiłam na około 3-4 minutki.
Po upieczeniu należy go wyjąć z piekarnika i przełożyć do miseczki.
Chipsy będę chrupkie przez około 2-3 godziny po przygotowaniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)