Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chipsy z tego warzywa są jednym z najzdrowszych na świecie.
Jarmuż dokładnie umyć i wyciąć twarde łodygi. Nie bardzo je lubię bo w zawsze są twarde, podczas gdy cały chips jest spalony.
Jarmuż należy dokładnie osuszyć, tak aby na liściach nie było wody. Można wykorzystać suszarkę do sałaty.
Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Można też poeksperymentować i wybrać własne smaki. Moja koleżanka robiła takie chipsy z suszoną cebulą i czosnkiem. Wyszły równie smaczne.
Na tym etapie należy nagrzać piekarnik na 150 stopni C i włączyć termoobieg.
Ważne jest aby jarmuż był suchy bo mokre liście zaczną parować i wtedy nie będą chrupkie.
Suchy jarmuż „porwać” na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej wielkości, aby chips był „na raz”.
Włożyć go do miski, dodać oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła całą powierzchnię listka. Potem dodać przyprawy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika
Olej sprawi, że jarmuż ładnie się upiecze, ale też wszystkie przyprawy dobrze się „przykleją”.
Chipsy piekłam około 10 minut w temperaturze 150 stopni, wyjęłam jarmuż, przemieszałam go i raz jeszcze wstawiłam na około 3-4 minutki.
Po upieczeniu należy go wyjąć z piekarnika i przełożyć do miseczki.
Chipsy będę chrupkie przez około 2-3 godziny po przygotowaniu.
Propozycja na zdrowe i smaczne chipsy jabłkowe, które są idealne na przekąskę...
Odsłon: 4695
To chyba moje ulubione chipsy owocowe, kruche, baaaardzo pomarańczowe. Idealn...
Odsłon: 956
Jarmuż, to prawdziwa bomba witaminowa i źródło błonnika, kwasu foliowego oraz...
Odsłon: 1604
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 19
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3194
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 19
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3194
Składniki
Jarmuż dokładnie umyć i wyciąć twarde łodygi. Nie bardzo je lubię bo w zawsze są twarde, podczas gdy cały chips jest spalony. Jarmuż należy dokładnie osuszyć, tak aby na liściach nie było wody. Można wykorzystać suszarkę do sałaty. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Można też poeksperymentować i wybrać własne smaki. Moja koleżanka robiła takie chipsy z suszoną cebulą i czosnkiem. Wyszły równie smaczne. Na tym etapie należy nagrzać piekarnik na 150 stopni C i włączyć termoobieg. Ważne jest aby jarmuż był suchy bo mokre liście zaczną parować i wtedy nie będą chrupkie. Suchy jarmuż „porwać” na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej wielkości, aby chips był „na raz”. Włożyć go do miski, dodać oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła całą powierzchnię listka. Potem dodać przyprawy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika Olej sprawi, że jarmuż ładnie się upiecze, ale też wszystkie przyprawy dobrze się „przykleją”.
Chipsy piekłam około 10 minut w temperaturze 150 stopni, wyjęłam jarmuż, przemieszałam go i raz jeszcze wstawiłam na około 3-4 minutki. Po upieczeniu należy go wyjąć z piekarnika i przełożyć do miseczki. Chipsy będę chrupkie przez około 2-3 godziny po przygotowaniu.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Kalmary z grilla
Przekąski
Warzywno - grzybowe pierożki
Przekąski
Szparagi w cieście francuskim. Szybka i prosta przekąska
Przekąski
Smażona przekąska ziemniaczana
Kalmary z grilla
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 19
Warzywno - grzybowe pierożki
Moje pierogi warzywno - grzybowe, postanowiłam przygotować dla moich przyjaci...
Odsłon: 58