Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chipsy z tego warzywa są jednym z najzdrowszych na świecie.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 422
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2970
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 422
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2970
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Składniki
Jarmuż dokładnie umyć i wyciąć twarde łodygi. Nie bardzo je lubię bo w zawsze są twarde, podczas gdy cały chips jest spalony. Jarmuż należy dokładnie osuszyć, tak aby na liściach nie było wody. Można wykorzystać suszarkę do sałaty. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Można też poeksperymentować i wybrać własne smaki. Moja koleżanka robiła takie chipsy z suszoną cebulą i czosnkiem. Wyszły równie smaczne. Na tym etapie należy nagrzać piekarnik na 150 stopni C i włączyć termoobieg. Ważne jest aby jarmuż był suchy bo mokre liście zaczną parować i wtedy nie będą chrupkie. Suchy jarmuż „porwać” na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej wielkości, aby chips był „na raz”. Włożyć go do miski, dodać oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła całą powierzchnię listka. Potem dodać przyprawy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika Olej sprawi, że jarmuż ładnie się upiecze, ale też wszystkie przyprawy dobrze się „przykleją”.
Chipsy piekłam około 10 minut w temperaturze 150 stopni, wyjęłam jarmuż, przemieszałam go i raz jeszcze wstawiłam na około 3-4 minutki. Po upieczeniu należy go wyjąć z piekarnika i przełożyć do miseczki. Chipsy będę chrupkie przez około 2-3 godziny po przygotowaniu.