Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami

Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 533 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 667

Kruche wytrawne ciasteczka z cebulą, makiem, tymiankiem i rozmarynem. To świetna przegryzka do piwa i imprezowa przekąska.

Składniki

  • Mąka pszenna - 320g
  • Cebula - 200g (już obranej)
  • Mak - 60g
  • Jajko - 2szt
  • Oliwa - 150ml
  • Tymianek - 4 gałązki, rozmaryn - 1 gałązka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Zioła obieramy z gałązek, liście tymianku mogą zostać w całości, liście rozmarynu siekamy.

    Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się trochę sypkie, ale nie przejmujcie się, po upieczeniu będzie dobre. Z ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy ciasteczka o średnicy ok 5 cm i grubości ok 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja ciasta zmieściła mi się na 1 blasze - ciasta można układać gęsto bo nie rosną.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut + 10 minut z termoobiegiem.
    Ciasteczka zostawiamy do wystudzenia - najlepsze są po kilku godzinach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 16 sierpnia Świetny pomysł na ciasteczka.
Z przyjemności spróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń