Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe ciasteczka z galaretką.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 686
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1581
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8979
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 686
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1581
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8979
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy cukier będzie już dobrze rozpuszczony dodać jajko.
Gdy jajko będzie już dobrze utarte z masłem, małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni. Cały czas ucierając mikserem (zmniejszyć moc miksera).
Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść rękami. Gotowe owinąć w folię i schłodzić ok godziny.
Schłodzone ciasto wałkować na 2-3 mm i wycinać ciasteczka dowolną foremką. Na jedno ciastko potrzebujemy jedno pełne ciastko oraz z okienkiem (okienko można wyciąć dowolnego kształtu).
Gotowe ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 10 minut.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i odstawić do stężenia (galaretka przed wlaniem do ciasteczek musi być mocno tężejąca, inaczej będzie się rozlewać).
Ciasteczko z okienkiem smarujemy od spodu stopioną białą czekoladą i dociskamy do pełnego ciasteczka.
Do powstałego okienka wlewamy mocno tężejącą galaretkę.