Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe ciasteczka z galaretką.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 293
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 186
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 550
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 293
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 186
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 550
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy cukier będzie już dobrze rozpuszczony dodać jajko.
Gdy jajko będzie już dobrze utarte z masłem, małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni. Cały czas ucierając mikserem (zmniejszyć moc miksera).
Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść rękami. Gotowe owinąć w folię i schłodzić ok godziny.
Schłodzone ciasto wałkować na 2-3 mm i wycinać ciasteczka dowolną foremką. Na jedno ciastko potrzebujemy jedno pełne ciastko oraz z okienkiem (okienko można wyciąć dowolnego kształtu).
Gotowe ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 10 minut.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i odstawić do stężenia (galaretka przed wlaniem do ciasteczek musi być mocno tężejąca, inaczej będzie się rozlewać).
Ciasteczko z okienkiem smarujemy od spodu stopioną białą czekoladą i dociskamy do pełnego ciasteczka.
Do powstałego okienka wlewamy mocno tężejącą galaretkę.