Do góry

Przekąski Przepis na:

clafoutis z pomidorami, serem i bazylią

Przepis dnia 2010-06-23
clafoutis z pomidorami, serem i  bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 11274

tradycyjne clafoutis jest owocowe, ale mozna pokusic sie o bardziej wytrawne danie z pomidorami

Składniki

  • mąka, 2/3 szkl.
  • mleko, 1 szkl.
  • jajka, 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • kostki sera żołtego
  • pomidory
  • świeża bazylia
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmiksować razem jajka, mleko, mąkę, sól.

  2. Pomidory koktailowe (albo zwyczajne obrane i pokrojone na ćwiartki) i kostki sera żółtego ułożyć na dnie foremki (wysmarowanej masłem) .

  3. Gotowe ciasto wylać do formy, na wczesniej ulożone pomidory i ser. Na wierzchu ułożyć listki świeżej bazylii.

  4. Zapiekać przez ok.40 minut w temp 180 st C, aż stanie się złociste i puszyste. Clafoutis piec w naczyniu do zapiekania. J Ja używałam prostokątnego szklanego naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 18. Ciasto pod koniec pieczenia bardzo rośnie ale po wyjęciu opada. Taka jego cecha :-) Ciasto na clafoutis ma skład i konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamiast mleka mozna dac smietane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń