Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne. Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy... Generalnie parmigiana to warzywa zapiekane z parmezanem (klasyczna włoska parmigiana di melanzane - z bakłażanem)- więc tu również można zastosować np. bakłażan, mięso z kurczaka - co kto lubi.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 173
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 373
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1668
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3130
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26548
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 173
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 373
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1668
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3130
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26548
Składniki
Pokrojoną na cienkie plastry cukinię (do zapiekania użyłem małych kokilek, więc wielkość plastrów dopasowałem do rozmiaru naczynia) opanieruj w mące i jajku i usmaż na złoto na oliwie. Odsącz na papierze kuchennym.
Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego, połóż na nim warstwę usmażonej cukinii, na niej warstwę pokruszonej lub pokrojonej w cienkie plasterki mozzarelli, na tym pokrojoną w kostkę wędlinę, posyp startym parmezanem i przykryj plastrami cukinii. Jeżeli używasz większego naczynia - powtórz czynności tak, aby zawsze na wierzchu była warstwa cukinii.
Polej po wierzchu sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Możesz udekorować np. przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i/lub zieleniną. Zapiekaj w 180 stopniach, aż utworzy się na wierzchu złocista skorupka. Można podawać np. z pieczywem.