Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne. Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy... Generalnie parmigiana to warzywa zapiekane z parmezanem (klasyczna włoska parmigiana di melanzane - z bakłażanem)- więc tu również można zastosować np. bakłażan, mięso z kurczaka - co kto lubi.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 876
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 380
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 138
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 876
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 380
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 138
Składniki
Pokrojoną na cienkie plastry cukinię (do zapiekania użyłem małych kokilek, więc wielkość plastrów dopasowałem do rozmiaru naczynia) opanieruj w mące i jajku i usmaż na złoto na oliwie. Odsącz na papierze kuchennym.
Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego, połóż na nim warstwę usmażonej cukinii, na niej warstwę pokruszonej lub pokrojonej w cienkie plasterki mozzarelli, na tym pokrojoną w kostkę wędlinę, posyp startym parmezanem i przykryj plastrami cukinii. Jeżeli używasz większego naczynia - powtórz czynności tak, aby zawsze na wierzchu była warstwa cukinii.
Polej po wierzchu sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Możesz udekorować np. przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i/lub zieleniną. Zapiekaj w 180 stopniach, aż utworzy się na wierzchu złocista skorupka. Można podawać np. z pieczywem.