Do góry

Przekąski Przepis na:

Cukinia. Parmigiana di zucca.

Cukinia. Parmigiana di zucca.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4659

Dodano:

Odsłon: 3436

Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne. Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy... Generalnie parmigiana to warzywa zapiekane z parmezanem (klasyczna włoska parmigiana di melanzane - z bakłażanem)- więc tu również można zastosować np. bakłażan, mięso z kurczaka - co kto lubi.

Składniki

  • jedna, nieduża cukinia pokrojona w cienkie plastry - ok. 3 mm (wzdłuż)
  • 2 jajka
  • 5 - 6 łyżek mąki
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 10 - 15 dag dobrej wędliny (użyłem resztek baleronu domowej roboty)
  • ok. 10 dag mozzarelli
  • ok. 10 dag startego parmezanu
  • sól do smaku
  • ok. szklanki sosu pomidorowego (zobacz na moim blogu)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia. Parmigiana di zucca.

Przygotowanie

  1. Pokrojoną na cienkie plastry cukinię (do zapiekania użyłem małych kokilek, więc wielkość plastrów dopasowałem do rozmiaru naczynia) opanieruj w mące i jajku i usmaż na złoto na oliwie.
    Odsącz na papierze kuchennym.

  2. Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego, połóż na nim warstwę usmażonej cukinii, na niej warstwę pokruszonej lub pokrojonej w cienkie plasterki mozzarelli, na tym pokrojoną w kostkę wędlinę, posyp startym parmezanem i przykryj plastrami cukinii. Jeżeli używasz większego naczynia - powtórz czynności tak, aby zawsze na wierzchu była warstwa cukinii.

  3. Polej po wierzchu sosem pomidorowym i posyp parmezanem.
    Możesz udekorować np. przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i/lub zieleniną.
    Zapiekaj w 180 stopniach, aż utworzy się na wierzchu złocista skorupka.
    Można podawać np. z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 26 lutego 2014 o pycha, ja mam na zimę w słoikach cukinię grillowaną z pomidorami pieczonymi razem z oliwią czosnkową zamkniętą :) przepis do wypróbowania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 26 lutego 2014 Pyszne,uwielbiam takie zestawienia,ogromny kciuk :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń