Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne. Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy... Generalnie parmigiana to warzywa zapiekane z parmezanem (klasyczna włoska parmigiana di melanzane - z bakłażanem)- więc tu również można zastosować np. bakłażan, mięso z kurczaka - co kto lubi.
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163743
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 286
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 66
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163743
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 286
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 66
Składniki
Pokrojoną na cienkie plastry cukinię (do zapiekania użyłem małych kokilek, więc wielkość plastrów dopasowałem do rozmiaru naczynia) opanieruj w mące i jajku i usmaż na złoto na oliwie. Odsącz na papierze kuchennym.
Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego, połóż na nim warstwę usmażonej cukinii, na niej warstwę pokruszonej lub pokrojonej w cienkie plasterki mozzarelli, na tym pokrojoną w kostkę wędlinę, posyp startym parmezanem i przykryj plastrami cukinii. Jeżeli używasz większego naczynia - powtórz czynności tak, aby zawsze na wierzchu była warstwa cukinii.
Polej po wierzchu sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Możesz udekorować np. przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i/lub zieleniną. Zapiekaj w 180 stopniach, aż utworzy się na wierzchu złocista skorupka. Można podawać np. z pieczywem.