Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szmaciak ,zwany też kozią brodą ,w Polsce pod ochroną więc zapraszam do degustacji na Słowację.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Składniki
Szmaciaka delikatnie oczyścić. Dokładnie wypłukać i osączyć. Cukinie i pomidory umyć. Cukinie pokroić ze skórką w grube ćwierć plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki ,pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej z masłem ,wrzucić cebulę i czosnek ,gdy się lekko zezłości dodać cukinię i smażyć 3 min. Dodać pomidory ,po dużej szczypcie soli ,cukru i ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich ,wlać odrobinę wody (ok. 5 łyżek)-całość poddusić 3 min. Dodać koncentrat ,wymieszać i na wierzchu ułożyć kawałki szmaciaka-wystarczy 3 min aby go ugotować na parze spod warzyw. Danie posypać świeżym koperkiem.