Do góry

Przekąski Przepis na:

Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1154

Dodano:

Odsłon: 1035

Cwibak to regionalna nazwa keksa. W 399 odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zaprezentowała jak przygotować wytrawną wersję tego ciasta. Idealnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski.

Składniki

  • 4 jajka
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • garść oliwek zielonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Jajka wybić do miski, wlać olej i zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszać.

  2. Dorzucić pokrojone papryki, pomidory i oliwki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kilka pokrojonych oliwek.

  3. Wstawić na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (termoobieg). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest suche.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń