Do góry

Przekąski Przepis na:

Cykorie w sosie serowym

Cykorie w sosie  serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16505

Dodano:

Odsłon: 1306

Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano.

Składniki

  • 8 szt białej cykorii
  • 8 szt plastrów szynki gotowanej
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki wody
  • Sos : 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g startego żółtego sera
  • Sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii.
    Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem.
    Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń