Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 18399
Dodano: 27.05.2015
Odsłon: 1385
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii.
Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem.
Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 27 maja 2015Zgłoś do usunięcia
To lubię :)5 Kto głosował? | Odpowiedz