Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nie jest gotowy przepis, ale propozycja, kilka ciekawych pomysłów, które mają nas zainspirować - jak ugościć znajomych, rodzinę, zaskoczyć ich urozmaiconym stołem, jak wyjść z rutyny i nie napracować się przy tym. Można serwować sery i wędliny na półmiskach czy paterach, ale można też na desce. Ten sposób podania przekąsek jest bardzo wygodny, szybki i nowoczesny, dający wiele możliwości, dlaczego więc z niego nie korzystać? Należy jednak pamiętać, że nie wszystko nadaje się na deskę. Ważny jest też sposób ułożenia produktów na desce.
deska lub talerz obrotowy, nóż do serów
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 65
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3719
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 116
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 65
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3719
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 116
Składniki
Sugestie praktyczne: Sery na deskę Miękki, twardy, z pleśnią, kozi, feta, brie, camembert, oscypek, lazur, bundz, cheddar, gruyere, gorgonzola, parmezan, gouda. Serów mamy w sklepach ogromny wybór, nie jest trudno o dobry zestaw na deskę. Wędliny na deskę: Kabanosy, piwoszki, chorizo, salami, kindziuk, krakowska sucha, szynki typu prosciutto. W sklepach są dostępne zestawy kilku różnych wędlin doskonale nadających się na deskę, ważne żeby były podwędzane, z przyprawami - "charakterne". Warzywa i owoce na deskę: Pomidorki koktajlowe, korniszony, papryczki marynowane, oliwki, winogrona, figi, gruszki, melony, mango, owoce suszone (śliwki, rodzynki, morele) oraz orzechy. Sosy na deskę: Według uznania - można podać ostry sos typu chutney warzywny lub owocowy, miód, ketchup bazyliowy, tzatziki albo konfiturę pomarańczową czy pesto bazyliowe. Wystarczą dwa różne sosy na desce.
Moja ulubiona deska serów Kiść winogron, chutney paprykowy, konfitura żurawinowa, oliwki ciemne, piwoszki, bagietka czosnkowa, ser camembert z pieprzem, oscypek, ser kozi dojrzewający, feta z przyprawami, pomidorki koktajlowe
Porady Serów nie może być zbyt dużo na desce, maksymalnie 4 rodzaje, ponieważ przy większej ilości powstanie mały bałagan, trudny do opanowania. Francuzi uważają, że na deskę należy kłaść nieparzystą ilość serów( 3 lub 5). Na pewno powinny się na niej znaleźć różne gatunki serów, np. pleśniowe i żółte, miękkie i twarde, owcze, kozie, krowie. Kupujemy sery dobrej jakości. Budujemy deskę serów zaczynając od delikatnych, a kończymy na ostrych, wyrazistych. W kuchni zostawiamy produkty na dokładki, zawsze może czegoś zabraknąć, zabezpieczamy się na takie sytuacje. Sery podajemy w temperaturze pokojowej. Temperatura "lodówkowa" blokuje aromat serów i zmienia konsystencję serów miękkich. Wyjmujemy sery z lodówki godzinę przed podaniem na stół co najmniej. Sery na desce nie mogą leżeć piętrowo, jeden na drugim, są wyjątkowe, dobrej jakości, mamy się nimi delektować. Dlatego należy je odpowiednio wyeksponować. Do serów podajemy różne wina, pasują i czerwone i białe, piwo to też dobry wybór. Na desce lub obok przydadzą się: - nóż do serów, - miseczki do sosów, - wysokie miseczki lub szklaneczki do kiełbasek, - serwetki, widelczyki, talerzyki.