Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa kiełbasa:

Domowa kiełbasa:

Autor:

Przepisów i artykułów: 373 Ocena: 3081

Dodano:

Odsłon: 13288

Smaczna, aromatyczna bo wędzona na drewnie ze śliwy lub wiśni. Bardzo łatwa do wykonania.

Składniki

  • 8 kg szynki wieprzowej
  • 2 kg surowego boczku (bez skóry)
  • Do peklowania mięsa:
  • 6 dag peklosoli
  • 15 dag grubej soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 dag pieprzu prawdziwego (grubo mielonego)
  • 15 ziaren ziela
  • 6 listków laurowych
  • Dodatkowo:
  • 4 średnie główki czosnku
  • 5 łyżek majeranku
  • 4 dag czarnego pieprzu
  • 4 dag ziołowego pieprzu
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z boczkiem umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić a grube paski ( tak, by bez problemu można je było włożyć da maszynki i zmielić).


    Wszystkie przyprawy (potrzebne do peklowania) dokładnie wymieszać i natrzeć mięso oraz boczek. Odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin.

    Po tym czasie mięso z boczkiem wypłukać pod bieżącą wodą, ułożyć w dużym garnku i zalać świeżą wodą (około 20 litrów) na 6 godzin.

    Zmielić. Dodać 4 główki czosnku, 5 łyżek majeranku, 4 dag pieprzu ziołowego i 4 dag pieprzu prawdziwego.Dokładnie wymieszać.
    Nadziewać.Wędzić na drewnie z wiśni lub śliwki przez około 1,5 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LIDIA2 27 listopada Super przepis do przygotowania na święta i nie tylko :) Bez konserwantów

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marchem2 24 listopada Mięso np z łopatki golonki, polędwicy, boczku i karkówki *powiedzmy że 8 kg* kroimy w kawałki peklujemy peklosolą i solimy.
Podobnie postępujemy z wołowiną - około 2 kg.
Jeśli mamy możemy dodać dziczyznę.
Odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Nazajutrz mielimy na maszynce, przy czym wołowinę na drobniejszej siatce.
Solimy dodajemy pieprz, według własnego smaku i uznania ewentualnie troche majeranku nie za wiele gdyż będzie kwaśne. Czosnek tez według uznania rozcieramy z niewielką ilością cukru. Wszystko dokładnie wyrabiamy, można dodać jedną torebkę proszku do pieczenia, żeby kiełbasa była pulchna i wówczas troche wody.
Po wyrobieniu - wymieszaniu wszystkich składników, napychamy jedną kiełbasę i parzymy przez 12 minut w gorącej wodzie powyżej 80 stopni ale nie gotujemy, problemu jeśli wszystko jest ok napychamy we flaki pozostałe mięso i wędzimy. Ja wędzę na ciepło, studzę i parzę w gorącej wodzie przez 12 min...

Taka kiełbasa sie nie psuje, można ją powiesić na strychu i ususzyć
TO JEST SMAK KIEŁBASY ZE WSI
poza tym wygląda ładnie a nie tak jak ta z ilustracji jakaś czarna jakby brudna.

Chętnie podzielę się moją wiedzą na temat wyrobów wiejskich.

marchem2@poczta.fm

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marchem2 24 listopada Mięso wieprzowe .... byle nie szynka i schab bo są suche, troche wołowiny, peklo sól, sól kamienna pieprz czarny i czosnek, ewentualnie troche majeranku. I wszystko..

Widać że autor nigdy nie jał prawdziwej kiełbasy ze wsi a już napewno nie robił....

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wmk 03 listopada Kiełbasa musi być bardzo pikantna o smaku czosnkowym.
Co daje to moczenie w ziołach po peklowaniu na sucho?
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń