Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4723
Dodano: 02.11.2019
Odsłon: 15048
5-6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Mięso z boczkiem umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić a grube paski ( tak, by bez problemu można je było włożyć da maszynki i zmielić).
Wszystkie przyprawy (potrzebne do peklowania) dokładnie wymieszać i natrzeć mięso oraz boczek. Odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin.
Po tym czasie mięso z boczkiem wypłukać pod bieżącą wodą, ułożyć w dużym garnku i zalać świeżą wodą (około 20 litrów) na 6 godzin.
Zmielić. Dodać 4 główki czosnku, 5 łyżek majeranku, 4 dag pieprzu ziołowego i 4 dag pieprzu prawdziwego.Dokładnie wymieszać.
Nadziewać.Wędzić na drewnie z wiśni lub śliwki przez około 1,5 godziny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

LIDIA2 27 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Super przepis do przygotowania na święta i nie tylko :) Bez konserwantów0 Kto głosował? | Odpowiedz

marchem2 24 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Mięso np z łopatki golonki, polędwicy, boczku i karkówki *powiedzmy że 8 kg* kroimy w kawałki peklujemy peklosolą i solimy.Podobnie postępujemy z wołowiną - około 2 kg.
Jeśli mamy możemy dodać dziczyznę.
Odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Nazajutrz mielimy na maszynce, przy czym wołowinę na drobniejszej siatce.
Solimy dodajemy pieprz, według własnego smaku i uznania ewentualnie troche majeranku nie za wiele gdyż będzie kwaśne. Czosnek tez według uznania rozcieramy z niewielką ilością cukru. Wszystko dokładnie wyrabiamy, można dodać jedną torebkę proszku do pieczenia, żeby kiełbasa była pulchna i wówczas troche wody.
Po wyrobieniu - wymieszaniu wszystkich składników, napychamy jedną kiełbasę i parzymy przez 12 minut w gorącej wodzie powyżej 80 stopni ale nie gotujemy, problemu jeśli wszystko jest ok napychamy we flaki pozostałe mięso i wędzimy. Ja wędzę na ciepło, studzę i parzę w gorącej wodzie przez 12 min...
Taka kiełbasa sie nie psuje, można ją powiesić na strychu i ususzyć
TO JEST SMAK KIEŁBASY ZE WSI
poza tym wygląda ładnie a nie tak jak ta z ilustracji jakaś czarna jakby brudna.
Chętnie podzielę się moją wiedzą na temat wyrobów wiejskich.
marchem2@poczta.fm
12 Kto głosował? | Odpowiedz

marchem2 24 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Mięso wieprzowe .... byle nie szynka i schab bo są suche, troche wołowiny, peklo sól, sól kamienna pieprz czarny i czosnek, ewentualnie troche majeranku. I wszystko..Widać że autor nigdy nie jał prawdziwej kiełbasy ze wsi a już napewno nie robił....
11 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 03 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Super:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

wmk 03 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Kiełbasa musi być bardzo pikantna o smaku czosnkowym.Co daje to moczenie w ziołach po peklowaniu na sucho? Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz