Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mięsne weki to powrót do mojego dzieciństwa :) Dziś, kiedy wędliny sklepowe są nafaszerowane substancjami chemicznymi, domowe przetwory cieszą się dużym powodzeniem.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 478
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 470
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 62
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 478
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 470
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 62
Składniki
Mięso zmielic w maszynce przez sitko o średnich oczkach.
Namoczyć żelatyne w 3 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w szklance goracej wody i wystudzić.
Resztę zimnej wody wlać do mięsa, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praske czosnek oraz wystudzoną wodę z żelatyną. Wyrabiać mięso rękami, aż masa stanie się pulchna.
Przygotować wyparzone wcześniej słoiki, najlepiej o poj. 500 ml. Napełniać każdy słoik do poziomu 3/4 wysokości, dobrze zakręcić (wieczka powinny być nowe) Dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki (nie powinny się stykać ). Wlać zimną wodę do wysokości 3/4 słoików. Podgrzewać do wrzenia i pasteryzować 60 minut. Po czym wyciągamy słoiki do całkowitego wystudzenia.
Takie weki bedą mieć trwałość do 1 miesiąca przechowywane w temp. ponizej 10°C. Jeżeli chcemy, aby przetrwały do 3 miesięcy to po 24 godzinach pasteryzujemy jeszcze 40 minut. Dłuższą trwałość, do 6 miesięcy, osiągną przy trzeciej pasteryzacji, która powinna trwać 30 minut, również po upływie doby. Taka kiełbasianka smakuje znakomicie w towarzystwie ogórka kiszonego czy marynowanej papryki. Smacznego :)