Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1535
Dodano: 12.12.2019
Odsłon: 6188
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mięso zmielic w maszynce przez sitko o średnich oczkach.
Namoczyć żelatyne w 3 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w szklance goracej wody i wystudzić.
Resztę zimnej wody wlać do mięsa, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praske czosnek oraz wystudzoną wodę z żelatyną. Wyrabiać mięso rękami, aż masa stanie się pulchna.
Przygotować wyparzone wcześniej słoiki, najlepiej o poj. 500 ml. Napełniać każdy słoik do poziomu 3/4 wysokości, dobrze zakręcić (wieczka powinny być nowe)
Dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki (nie powinny się stykać ). Wlać zimną wodę do wysokości 3/4 słoików. Podgrzewać do wrzenia i pasteryzować 60 minut. Po czym wyciągamy słoiki do całkowitego wystudzenia.
Takie weki bedą mieć trwałość do 1 miesiąca przechowywane w temp. ponizej 10°C. Jeżeli chcemy, aby przetrwały do 3 miesięcy to po 24 godzinach pasteryzujemy jeszcze 40 minut. Dłuższą trwałość, do 6 miesięcy, osiągną przy trzeciej pasteryzacji, która powinna trwać 30 minut, również po upływie doby. Taka kiełbasianka smakuje znakomicie w towarzystwie ogórka kiszonego czy marynowanej papryki. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Docherro 12 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Świetna mielonka,też robię ,tylko pasteryzuję 3 dni by mogła dłużej być:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 12 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Do mojego też ;) Pamiętam, jak u dziadków zajadało się takie pyszności i ciągle było mało. Wtedy to kiełbasa, była kiełbasą, a nie naszpikowanym chemią workiem.Super żarełko, aż ślinka leci, nawet teraz po obiedzie :D Odpowiedzi: 2 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz