Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa kiełbasianka

Domowa kiełbasianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 6188

Takie mięsne weki to powrót do mojego dzieciństwa :) Dziś, kiedy wędliny sklepowe są nafaszerowane substancjami chemicznymi, domowe przetwory cieszą się dużym powodzeniem.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa kiełbasianka

Przygotowanie

  1. Mięso zmielic w maszynce przez sitko o średnich oczkach.

  2. Namoczyć żelatyne w 3 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w szklance goracej wody i wystudzić.

  3. Resztę zimnej wody wlać do mięsa, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praske czosnek oraz wystudzoną wodę z żelatyną. Wyrabiać mięso rękami, aż masa stanie się pulchna.

  4. Przygotować wyparzone wcześniej słoiki, najlepiej o poj. 500 ml. Napełniać każdy słoik do poziomu 3/4 wysokości, dobrze zakręcić (wieczka powinny być nowe)

    Dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki (nie powinny się stykać ). Wlać zimną wodę do wysokości 3/4 słoików. Podgrzewać do wrzenia i pasteryzować 60 minut. Po czym wyciągamy słoiki do całkowitego wystudzenia.

  5. Takie weki bedą mieć trwałość do 1 miesiąca przechowywane w temp. ponizej 10°C. Jeżeli chcemy, aby przetrwały do 3 miesięcy to po 24 godzinach pasteryzujemy jeszcze 40 minut. Dłuższą trwałość, do 6 miesięcy, osiągną przy trzeciej pasteryzacji, która powinna trwać 30 minut, również po upływie doby. Taka kiełbasianka smakuje znakomicie w towarzystwie ogórka kiszonego czy marynowanej papryki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 grudnia 2019 Świetna mielonka,też robię ,tylko pasteryzuję 3 dni by mogła dłużej być:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2019 Do mojego też ;) Pamiętam, jak u dziadków zajadało się takie pyszności i ciągle było mało. Wtedy to kiełbasa, była kiełbasą, a nie naszpikowanym chemią workiem.
Super żarełko, aż ślinka leci, nawet teraz po obiedzie :D
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń