Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hamburger – typowe danie typu fast food, kanapka z kotletem mięsnym i warzywami. U mnie bułka i pesto z ogródkowej nasturcji i domowe ogórki małosolne. Do tego ketchup, majonez, rzodkiewki, sałata, czerwona cebula. Pyszny pożywny posiłek, do szkoły, pracy i na wycieczkę.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1462
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 264
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1462
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 264
Składniki
Zielone bułki. Wychodzi 7-8 bułek. Opłukane i osuszone zielone liście zmiksuj z 100 ml ciepłej wody. Potem dodaj resztę wody. Wlej zieloną masę do miski , dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. W większej misce wymieszaj, mąkę, olej i sól. Dodaj zieloną mieszankę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Moje wyszło dość luźne. Przykryj miskę i odstaw na 40-60 minut. Potem podsypując mąką uformuj 7 bułek. Ułóż na blasze z papierem do pieczenia przykryj i odstaw na 10-15 minut. Piecz w 180 C około 30 minut. Kotlety z burakiem. Ze startego buraka lekko odcisnąć wodę. Cebulę i czosnek rozdrabniamy, natkę siekamy. Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i posypujemy cebulą z czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Potem masę mięsną mieszamy, dodajemy jajko, buraka i bułkę moczoną w rosole. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w panko i smażymy kilka minut z każdej strony. Bułkę przekrawamy na pół smarujemy warstwą majonezu, ketchupu i pesto. Układamy plasterki cebuli, rzodkiewki, ogórka, nakładamy kotlet, listek sałaty.
Przykrywamy drugą połówką bułki też posmarowaną majonezem, ketchupem i pesto. Jemy od razu, lub pakujemy do pudełka.