Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe wiosenno- letnie hamburgery

Domowe wiosenno- letnie hamburgery

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49325

Dodano:

Odsłon: 1645

Świeże, smażone mięsko wieprzowe, choć może też być drobiowe. Suróweczki, świeże warzywa.

Składniki

  • Hamburgery: mięso mielone (u mnie wpieprzowe, łopatka) 1/2 kg, cebula 2 szt, żółtko 1 szt, sól, pieprz, smalec 1 łyżeczka
  • pomidory 3 szt
  • ogórek świeży 1 szt
  • cebula 2 szt ( u mnie czerwona)
  • bułki typu kajzerka (u mnie z ziarnami) 12 szt
  • sałata masłowa 1 szt
  • musztarda, ketchup
  • surówka do hamburgerów: https://smaker.pl/przepis-surowka-do-hamburgerow,107194.htm
  • dip jogurtowy z rzodkiewką: https://smaker.pl/przepis-dip-jogurtowy-z-rzodkiewka,107265.html
  • olej do smażenia 4 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe wiosenno- letnie hamburgery

Przygotowanie

  1. Pomidory pokroić na kawałki. Ogórka obrać, pokroić w plasterki, posolić, odstawić na chwilę. Gdy ogórek puści wodę, należy ją odcisnąć, ogórka dodać do pomidorów, wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć gotującą wodą. Liście sałaty umyć pod zimną, bieżącą wodą.

    Hamburgery: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Przestudzić, wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem. Dodać żółtko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa uformować okrągłe kotleciki, smażyć je na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

  2. W czasie smażenia hamburgerów przygotowujemy bułeczki. Należy je przekroić i podgrzać np. w piekarniku. Następnie bułki smarujemy musztardą, nakładamy zieloną sałatę. Jeżeli mięso jest już gotowe, do każdej bułki wkładamy jednego kotlecika. Całość uzupełniamy warzywami, surówką do hamburgerów, sosami, ketchupem. Nakładamy czapeczkę, czyli górę bułeczki.








  3. Smacznego.


  4. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 12 hamburgerów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiella88 09 czerwca 2014 mniaaam do tego ta bułeczka z dynią pychaa

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 09 czerwca 2014 Też na dniach robiłam hamburgery, domowe mają to do siebie, że nie można za bardzo otworzyć buzi do nich, tyle dodatków tam wkładamy.Ale za to później oblizujemy palce.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń