Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest prosty w przygotowaniu, delikatny, bo na mięsie drobiowym, i najważniejsze, nie ma w nim żadnych "ulepszaczy" ani zbędnego tłuszczu :) Polecam taki domowy pasztet, wtedy wiem co jem :)
duży garnek. patelnia, dwie keksówki o wym. 24x10 cm, maszynka do mielenia mięsa
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22012
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22012
Składniki
Podana ilość wystarcza na dwie foremki keksowe o wymiarach 24 x 10 cm.
Wątróbkę zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę. Udka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, zalewamy zimną wodą tak, aby tylko przykryła składniki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok.godziny.
W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy również na wolnym ogniu ok.15 minut. Po czym odcedzamy i wrzucamy do wywaru z udek i warzyw. Dodajemy również obrane główki czosnku. Gotujemy jeszcze razem 5 minut i odstawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.
Następnego dnia wyciągamy wszystko z wywaru. Z warzyw zostawiamy tylko marchewkę i pietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką.
Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce ubijamy białka z jajek na sztywną pianę. Dodajemy do masy mięsnej i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Jeżeli mamy wrażenie, że masa jest zbyt rzadka można dodać suchej, tartej bułki.
Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem.