Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, tym razem z grzybami leśnymi pasztet domowej roboty. Szybki, prosty w przygotowaniu, a za razem bardzo smaczny. Polecam na świąteczny stół i nie tylko. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała przepisu.
foremki aluminiowe, garnek, maszynka do mielenia mięsa, miska, nóż,
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5690
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 76
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5690
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 76
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Składniki
Mięso myjemy, następnie zalewamy wrzącą wodą , dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć z garnka i odstawić do wystudzenia. Cebulę wyjąć , a do sosu włożyć bułkę w celu namoczenia. Grzyby po odmrożeniu podsmażyć z pokrojoną cebulką na łyżce smalcu. Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy , wszystko starannie wymieszać. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, zbita dolać sosu z gotowania mięsa. Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż pasztet się ładnie zarumieni, (u mnie około 60 minut). Po wystudzeniu pasztet wyjąć z foremek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Pasztet po upieczeniu.