Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy serek topiony o dowolnych smakach:

Domowy serek topiony o dowolnych smakach:

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 417

Lubię od czasu do czasu poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś innego. Usmażony serek dzielę na kilka części i do każdego dodaję inne dodatki jak paprykę, czosnek, kminek itp.

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu (najlepiej prosto od gospodarza)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • kminek. papryka, czosnek, szczypiorek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Ser przełożyć do plastikowej miski, pokruszyć go dokładnie, posypać solą i sodą.
    Wymieszać drewnianą łyżką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na dwa dni by ser "dojrzał".
    Na powierzchni pojawi się warstwa jakby delikatnej pleśni. I o to nam, chodzi.
    Na patelni roztopić masło i przełożyć ser.
    Zmniejszyć ogień i smażyć ser około 40 minut cały czas mieszając aż masa zacznie przypominać serek topiony. Można go podzielić na trzy części dodać do niego nasze ulubione przyprawy np. paprykę, czosnek, kminek, pieprz czy chrzan.
    Ilość i rodzaj dodatków zależy od naszych upodobań smakowych.
    Przelać do mniejszych naczyń i odstawić do lodówki by serek stężał.

    Można też smażyć tak samo świeży ser, nie dodając sody ale zajmie nam to o wiele więcej czasu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń