Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię od czasu do czasu poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś innego. Usmażony serek dzielę na kilka części i do każdego dodaję inne dodatki jak paprykę, czosnek, kminek itp.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 36
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 759
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 34966
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 36
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 759
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 34966
Składniki
Ser przełożyć do plastikowej miski, pokruszyć go dokładnie, posypać solą i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na dwa dni by ser "dojrzał". Na powierzchni pojawi się warstwa jakby delikatnej pleśni. I o to nam, chodzi. Na patelni roztopić masło i przełożyć ser. Zmniejszyć ogień i smażyć ser około 40 minut cały czas mieszając aż masa zacznie przypominać serek topiony. Można go podzielić na trzy części dodać do niego nasze ulubione przyprawy np. paprykę, czosnek, kminek, pieprz czy chrzan. Ilość i rodzaj dodatków zależy od naszych upodobań smakowych. Przelać do mniejszych naczyń i odstawić do lodówki by serek stężał. Można też smażyć tak samo świeży ser, nie dodając sody ale zajmie nam to o wiele więcej czasu.