Do góry

Przekąski Przepis na:

Dorsz w marchewkowo pomidorowym sosie.

Dorsz w marchewkowo pomidorowym sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1508 Ocena: 20287

Dodano:

Odsłon: 473

Ryby są bardzo smaczne i zdrowe. Przygotowałam filet z dorsza w smacznym sosie marchewkowo - pomidorowym.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukane i ocieknięte kawałki ryby przyprawiamy pieprzem i solą, obtaczamy w mące.

  2. Smażymy na patelni w gorącym oleju.

  3. Cebulę kroimy w piórka, marchew trzemy na wiórki.

  4. Usmażone ryby wykładamy na talerz.

  5. Na patelnię wkładamy osoloną cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula jest zeszklona dodajemy marchew i dusimy do miękkości marchwi, dodajemy pomidory krojone z puszki i doprawiamy przyprawami do smaku.

  6. Przekładamy wszystko do garnczka ze szklanką wody, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, domową kostką rosołową, suszoną włoszczyzną.

  7. Dusimy około 30 minut, dodajemy 200 ml koncentratu pomidorowego, mieszamy wszystko i dusimy tyle czasu aby nasz sos zrobił się gęściejszy, doprawiamy do smaku i kończymy duszenie.

  8. Przygotowujemy miseczkę do której ułożymy rybę i zalejemy sosem. Na dno półmiska układamy warstwę sosu, na warstwę sosu układamy kawałki usmażonej ryby, na ułożone kawałki ryby kładziemy ponownie warstwę sosu i na sos rybę. Całość przykrywamy pozostałym sosem i po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym czosnkowym szczypiorem, lub inną zieleniną. Odstawiamy do ostudzenia i konsumujemy dopiero po kilkugodzinnym odstawieniu w chłodne miejsce (lodówka lub spiżarnia).

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń