Do góry

Przekąski Przepis na:

drobiowa galaretka

drobiowa galaretka

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 6136

Galaretki smaczne i z dużą ilością kolagenu. Bez dodatku żelatyny. Dzięki długiemu i powolnemu gotowaniu po wystygnięciu wywar zastyga i otrzymujemy pyszną przekąskę.

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 udziec z indyka (ok 1hg)
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 dużego selera lub 1 mały
  • 1/2 pora
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 3 litry wody
  • zielony groszek (konserwowy, mrożony lub świeży)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
drobiowa galaretka

Przygotowanie

  1. Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3 godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut.

    Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić.

    Na dno miseczki wykładamy groszek i marchewkę, a następnie zalewamy wywarem. Gdy całość wystygnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń