Przekąski Przepis na:
Drobiowy pasztet z pomarańczą

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 577
Dodano: 10.12.2014
Odsłon: 757
Składniki
- 10 sztuk wątróbki drobiowej
- 2 szalotki
- masło
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku
- szkocka whisky
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka cukru
- żelatyna
- plasterek pomarańczy
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na górę pasztetu, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do ścięcia.
-
Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek (żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu), mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić pasztet).
Komentarze do przepisu (0)