Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was dzisiaj przepis na pierogi. Ale nie takie tradycyjne, tylko...drożdżowe :) Są może i trochę bardziej czasochłonne, ale warte przyrządzenia. Jest to świetny pomysł na obiad, kolację, czy imprezową przekąskę! Z kubkiem barszczu będą znakomite! :)
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 511
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 409
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 511
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 409
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, letnie mleko, ostudzone masło, cukier, sól i torebkę drożdży. Całość zagniatamy, aż ciasto przestanie lepić się do rąk (można wynająć do tego celu robota :)). Miskę z ciastek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na ok. 1 godzinę).
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy razem na oleju, po chwili dodajemy mięso oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy na ostatnie 2 minuty smażenia mięsa. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ugniatamy kilka razy. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy koła o średnicy 11-12 cm. Na każde koło nakładamy 3 łyżeczki farszu (na bogato!) i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Pierogi smarujemy mlekiem (lub jajkiem) i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy z ulubionymi sosami (u mnie czosnkowy i paprykowy) i z kubkiem dobrego barszczu :)