Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe pierożki

Drożdżowe pierożki

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 4023

Dodano:

Odsłon: 3568

Inne niż wszystkie! Drożdżowe pierożki idealnie smakują w połączeniu z czerwonym barszczem.

Składniki

  • mąka pszenna- 4 szklanki
  • Jajo kurze- 2 szt.
  • Drożdże- 6 dag
  • Mleko- 6 łyżek
  • Masło- 4 łyżki
  • Śmietana kwaśna- 4 łyżki
  • Cukier- 4 łyżki
  • Sól- szczypta
  • Jajka- do posmarowania pierożków
  • białko jaja kurzego - do zlepienia pierożków
  • farsz:
  • kiełbasa wędzona- 50 dag
  • Suszone śliwki- 1 garść
  • grzyby suszone- 1 szklanka
  • Cebula biała- 1 szt.
  • Jałowiec mielony- 1 łyżeczka
  • Sól- do smaku
  • Pieprz- do smaku
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe pierożki

Przygotowanie

  1. Grzyby zalej wodą, mocz przez noc. Gotuj do miękkości. Masło podgrzewaj na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Wystudź. Do mleka dodaj łyżkę cukru. Podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Dodaj resztę mąki, cukru, szczyptę soli, śmietanę, jaja i rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż do czasu aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj śliwki i grzyby, podlej wodą. Posól i popieprz do smaku. Dodaj jałowiec. Duś do czasu aż smaki się przegryzą. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka. Wyłóż na nie po łyżce farszu. Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Zlep pierożki. Piecz w 180 stopniach C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń