Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inne niż wszystkie! Drożdżowe pierożki idealnie smakują w połączeniu z czerwonym barszczem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5703
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5183
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5703
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5183
Składniki
Grzyby zalej wodą, mocz przez noc. Gotuj do miękkości. Masło podgrzewaj na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Wystudź. Do mleka dodaj łyżkę cukru. Podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Dodaj resztę mąki, cukru, szczyptę soli, śmietanę, jaja i rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż do czasu aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj śliwki i grzyby, podlej wodą. Posól i popieprz do smaku. Dodaj jałowiec. Duś do czasu aż smaki się przegryzą. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka. Wyłóż na nie po łyżce farszu. Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Zlep pierożki. Piecz w 180 stopniach C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut.