Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To takie moje calzone w kształcie serduszka. Moi najbliżsi bardzo je lubią i często je przygotowuję z różnymi dodatkami. Dzisiaj najprostsza wersja z serem i szynką. Świetne zarówno na przepaskę, kolację czy śniadanie. Sprawdzą się też na domowej imprezie. Moja córeczka zabiera je jako drugie śniadanie do szkoły. Możemy je tez zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 117
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21519
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 839
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 117
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21519
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 839
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy i wycinamy serduszka (jeden pieróg 2 serduszka). Ja użyłam foremek do pierogów. Na jedno serduszko kładziemy żółty ser, pokrojona szynkę, trochę keczup, przyprawy do pizzy i nakładamy drugie serduszko, sklejamy. Smarujemy odrobina oliwy. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do ok. 220 stopni, do zrumienienia. Smacznego! Rada: Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Aby serduszka nam się za bardzo nie przypiekły od dołu najlepiej na blachę położyć kratkę lub sitko do pieczenia i na nim serduszka.