Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe zajączki wielkanocne z szynką

Przepis dnia 2019-04-19
Drożdżowe zajączki wielkanocne z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5877

Dodano:

Odsłon: 1458

Wielkanoc już niebawem, dlatego dziś chcę Wam pokazać przepis na słodkie bułeczki w kształcie zajączków. Są one z dodatkiem szynki :) Zajączki wyglądają uroczo i na pewno będą ozdobą wielkanocnego stołu lub zastąpią chlebek w koszyku wielkanocnym.

Składniki

  • *z tych proporcji wyszło mi 8 dużych zajączków CIASTO -250 ml mleka -2 łyżki cukru
  • -30g drożdży świeżych -50 ml oleju -1 jajko -2,5-3 szkl mąki pszennej tortowej
  • DODATKOWO -1 jajko do posmarowania zajączków -pieprz w ziarnach -8 plastrów dowolnej szynki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy drożdże, cukier, 1 szklankę maki i mleko-wszystko mieszamy i odkładamy na 20 minut. Następnie dodajemy olej, jajko, i 1,5-2 szkl mąki-mąkę dodajemy stopniowo wyrabiając ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne.
    Ciasto wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy i odkładamy na ok 20 minut.


  2. Następnie ciasto przerabiamy i dzielimy na 8 części.

  3. FORMOWANIE ZAJĄCZKA

    Jedna część ciasta rolujemy rękami tak by powstał dość długi wałek, składamy na pół,


  4. następnie dolną część zakładamy jak precel tak by powstały dwa kółka,


  5. kółka wywijamy do siebie i przekładamy przez nie zwinięty plaster szynki

    Odsyłam do poniższego filmu, tam jest pokazane jak zwijać zajączki "na żywo" a nie na zdjęciach :).

  6. Zajączki układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem.W miejscu oczu i buzi robimy igłą dziurki i wtykamy ziarna pieprzu.

  7. Zajączki pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jam8 10 kwietnia Jak długo piec zajączki - termoobieg, czy góra-dół? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 kwietnia Pychotka, z każdą wędliną super smakują, a już robiliśmy z kabanosem, dla bardziej wybrednych hihi, z parówkami i z szynką też :) Super żarełko :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń