Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-04-2019
Wielkanoc już niebawem, dlatego dziś chcę Wam pokazać przepis na słodkie bułeczki w kształcie zajączków. Są one z dodatkiem szynki :) Zajączki wyglądają uroczo i na pewno będą ozdobą wielkanocnego stołu lub zastąpią chlebek w koszyku wielkanocnym.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 316
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 316
Składniki
Do miski dajemy drożdże, cukier, 1 szklankę maki i mleko-wszystko mieszamy i odkładamy na 20 minut. Następnie dodajemy olej, jajko, i 1,5-2 szkl mąki-mąkę dodajemy stopniowo wyrabiając ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy i odkładamy na ok 20 minut.
Następnie ciasto przerabiamy i dzielimy na 8 części.
FORMOWANIE ZAJĄCZKA Jedna część ciasta rolujemy rękami tak by powstał dość długi wałek, składamy na pół,
następnie dolną część zakładamy jak precel tak by powstały dwa kółka,
kółka wywijamy do siebie i przekładamy przez nie zwinięty plaster szynki Odsyłam do poniższego filmu, tam jest pokazane jak zwijać zajączki "na żywo" a nie na zdjęciach :).
Zajączki układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem.W miejscu oczu i buzi robimy igłą dziurki i wtykamy ziarna pieprzu.
Zajączki pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.