Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe zawijańce

Drożdżowe zawijańce

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4964

Dodano:

Odsłon: 7703

Łatwe do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Doskonałe jako przekąska.

Składniki

  • Mąka pszenna 300 gram
  • Drożdże instant 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 80 ml
  • Ciepłe mleko 160 ml
  • Przecier pomidorowy
  • Ser w plastrach
  • Szynka w plastrach
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Bazylia
  • Oregano
  • Czosnek granulowany
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe zawijańce

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże, dokładnie je mieszamy, aby się rozpuściły. Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, wlewamy oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Zarabiamy z tych składników gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Powstałe placki smarujemy przecierem pomidorowym. Na połowie posmarowanego placka układamy ser, szynkę oraz posypujemy pieprzem, bazylią, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Placek składamy na pół i tniemy go na paski o szerokości ok. 2-2,5 cm. Każdy pasek skręcamy w świderek.

  3. Zawijańce układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut, aby się zarumieniły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń