Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Doskonałe jako przekąska.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże, dokładnie je mieszamy, aby się rozpuściły. Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, wlewamy oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Zarabiamy z tych składników gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Powstałe placki smarujemy przecierem pomidorowym. Na połowie posmarowanego placka układamy ser, szynkę oraz posypujemy pieprzem, bazylią, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Placek składamy na pół i tniemy go na paski o szerokości ok. 2-2,5 cm. Każdy pasek skręcamy w świderek.
Zawijańce układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut, aby się zarumieniły.