Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 552
Dodano: 09.03.2010
Odsłon: 8061
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozetrzyj z łyżka mąki, łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zmieszać z mąką, łyżeczką soli, słonecznikiem, posiekanymi orzeszkami, 1 jajkiem, żółtkami. Powoli dodawać ciepłe mleko, aż ciasto zacznie oddstawać od miski. Roztopić tluszcz i połączyć z ciastem, aż całkowicie wchłonie go ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki i cebulkę posiekać i podsmażyć. Wystudzić i dodać starty ser i pozostałe białka. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Ja do farszu dodałam jeszcze pokrojone pieczone mięso z poprzedniego obiadu, czyli jednym słowem "wrzucajta co chceta" :)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formujemy wałeczki ciasta jak na kopytka i zawijamy w precelki, na wierzch dajemy farsz. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

wiola1100 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
te bułeczki wyglądaja bardzo smakowicie fajny pomysł3 Kto głosował? | Odpowiedz

Hanix1984 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Jest jeszcze wersja na słodko z cynamonem, miodem i orzeszkami :) No, ale te były na obiad :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
O, ale bym coś takiego zjadła!4 Kto głosował? | Odpowiedz

puma86 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
mniam :))4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Pysznie wyglądają :)4 Kto głosował? | Odpowiedz