Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciepłe drożdżówki z jabłkami smakują rewelacyjnie. Ciasto jest miękkie, puszyste i po brzegi wypełnione nadzieniem. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2732
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 727
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 222
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6503
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 422
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2732
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 727
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 222
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6503
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 422
Składniki
Nadzienie: • Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, dodajemy wode, cynamon, syrop daktylowy lub cukier • Gotujemy mieszając na średniej mocy przez 10-15 minut(bez przykrycia)
Ciasto: • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota planetarnego i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak około 15 minut na niskich obrotach • Ciasto można również wyrabiać ręcznie do momentu aż przestanie kleić się do rąk • Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia • Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę • Ciasto dzielimy na kilka porcji i każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta • Następnie wycinamy mniejsze prostokąty i nacinamy jak na zdjęciu • Na prostokąty nakładamy nadzienie i zawijamy • Przed pieczeniem można posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem żeby miały bardziej złocisty kolor • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 16-20 minut (bez termo obiegu, na środkowym poziomie piekarnika, kontrolujemy proces pieczenia)